77. VEREM EĞİTİMİ VE FARKINDALIK HAFTASI (07-13 Ocak 2024)
08 Ocak 2024

Tüberküloz, görülme sıklığı ve etkileri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her yıl ocak ayının ilk haftasında bu hastalıkla mücadele hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Tüberküloz hastalığı hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. 
Vücut direncini düşüren durumlar, bağışıklığı etkileyen hastalıklar bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir etkendir. Diabet hastalığı, böbrek yetmezliği, bazı kanserler, ilaç ve alkol bağımlılığı, tütün kullanımı vücut direncini düşürerek tüberküloz hastalığının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilir. 
Tüberküloz hastalığı en çok akciğerlerde görülmekle birlikte vücutta tüm doku ve organları tutabilir. Örneğin lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarı sık tutulan dokulardır.
Tüberküloz hastalığında en sık görülen şikayetler; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş ve gece terlemesidir. Ayrıca öksürük, balgam,  kanlı balgam, göğüs-sırt ağrısı ve nefes darlığı görülebilir. 
Hastalığın tedavisi; iki ay 4’lü ilaçla ve dört ay 2’li ilaçla olmak üzere 6 ay sürmektedir. Tedavide kullanılan bütün ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması tedavinin başarısı için oldukça önemlidir. 
Bulaştırıcı dönemde olan tüberküloz hastası ile aynı ortamda bulunan kişilere “temaslı” denir. Temaslılar verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır. Hasta olduğu tespit edilen temaslılar tedavi edilir. Hasta olmayanlar ise koruma tedavisine alınır. 
Tüberküloz hastalığından korunmak için ülkemizde bebeklere 2. aydan itibaren BCG aşısı ücretsiz olarak yapılmaktadır. BCG aşısı, özellikle çocuklarda ağır seyreden tüberküloz hastalığını önlemede etkilidir.
Bu konuda toplum olarak üzerimize düşen; çocuklarımızın aşısını yaptırmak ve iki haftadan uzun süren öksürükle beraber balgam, ateş gece terlemesi, halsizlik gibi şikayetlerden herhangi biri varlığında sağlık kuruluşlarına başvurmaktır.