REFİKA BAYSAL TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ GEBE BİLGİLENDİRME SINIFINI ZİYARET ETTİLER Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2017

BOLU BELEDİYE BAŞKANI, AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜR V., İL SAĞLIK MÜDÜR YARDIMCISI, HASTANELERİMİZİN YÖNETİCİLERİ, AK PARTİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI VE YÖNETİM KURULU ÜYELERİ

REFİKA BAYSAL TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ GEBE BİLGİLENDİRME SINIFINI ZİYARET ETTİLER.

PEMBE KURDELA TAKARAK “MEME KANSERİNE” DİKKAT ÇEKTİLER…

05.10.2017 de Bolu Belediye Başkanı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü, İl Sağlık Müdür Yardımcısı,  hastanelerimizin yöneticileri, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri; Refika Baysal Toplum Sağlığı Merkezi Gebe Bilgilendirme Sınıfını ziyaret ettiler ve çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

Gebe Bilgilendirme Sınıfı çalışmaları hakkında Dr Esra UCA açıklama yaptı.

REFİKA BAYSAL TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ GEBE BİLGİLENDİRME SINIFI

Anne ve bebekler, sağlık hizmetleri açısından risk altında bulunan ve öncelik tanınması gereken iki önemli grubu oluşturmakta olup öncelikli hizmet almaları gerekmektedir. Her kadının üreme sağlığı kapsamında gebelik, doğum, doğum sonu ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitim ve bilgi alma hakkı vardır. Anne adaylarını gebelik döneminde bilgilendirmek kurumumuz tarafından bir annelik hakkı olarak kabul edilmektedir.

Eğitimler; Kurumumuz ÜSBEM (Üreme Sağlığı Bölge Eğitim Merkezi) eğitimcileri, psikolog, çocuk gelişimci, diyetisyen ve aile danışmanları tarafından verilmekte ve uygulamalı dersler yapılmaktadır. Gebe eğitim sınıfımızda 6 seans eğitim verilmektedir.  Her eğitim seansı sonrası Fizyoterapistler tarafından 1 saat egzersiz yapılmaktadır. Gebe Bilgilendirme Sınıfı Programı ile; tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ve bebek beslenmesine ilişkin bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır.

Annelerin bilinçli doğum yapmalarını sağlamak, anne ve baba adaylarına normal doğum eylemi, ağrı yönetimi ve yeni rollerini benimsemeleri konusunda bilgi ve beceri kazandırmak hedeflenmektedir dedi.

Ayrıca Uca; NORMAL DOĞUM ANNE ADAYI VE BEBEK İÇİN EN YARARLI VE SAĞLIKLI DOĞUM ŞEKLİDİR dedi ve konu hakkında açıklama yaptı.

Normal doğum sonrasında anne,

• —Kısa süre içinde normal hayatına devam eder
  • —Hastanede kalma süresi kısadır.
  • —Doğumdan birkaç saat sonra duş alıp bebeğiyle ilgilenebilir.
  • —Doğum sonrası vücudun sağlığına ve eski formuna kavuşması için kısa sürede egzersizlere başlayabilir.
  • —Doğum sonrası kanamalar ve enfeksiyonlar az görülür.
  • —Ağrı kasılma gibi sorunlar daha az yaşanır.
  • —Doğum sonrası depresyona girme oranı düşüktür.
  • —Anne sonraki doğumlarını da normal yolla yapabilir.
  • —ANNE ÖLÜM RİSKİ DÜŞÜKTÜR!!!

Normal doğumla dünyaya gelen bebekler;

• —Doğum kanalından geçerken maruz kaldıkları basınç sayesinde nefes alıp vermeye hazır bir halde dünyaya gelirler.
  • —Daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olurlar.
  • —Besin alerjileri, astım, bronşit gibi rahatsızlıklar daha az görülür.
  • —Gaz sancıları daha az görülür.
  • —YOĞUN BAKIMA ALINMA ORANLARI DÜŞÜKTÜR.
  • —Normal doğumun ardından anne ve bebek arasında ten tene temas hemen gerçekleşir, bu da anne ve bebek arasındaki duygusal bağın daha kısa sürede kurulmasını sağlar.
  • —Ten tene temasla bebek tanıdık olduğu annesinin sesi ve kalp sesi ile rahatlar , kendini güvende hisseder.
  • —Bebek annesinin göğsünde yatarken hem ısı kaybetmez hem de enfeksiyonlardan korunur.
  • —Normal doğum sırasında bebekte mutluluk hormonu endorfin salgılanır.
  • —Endorfin ve salgılanan diğer hormonlar, bebeğin dünyaya daha kolay adapte olmasını sağlarken; EMZİRMENİN DE UZUNLUĞU VE KALİTESİNİ ARTIRIR
  • —Normal doğumla dünyaya gelen bebekler; memeyi kolay bulur ve kolay emerler.
  • —Böylelikle anne sütü kısa sürede gelir.

SEZARYEN SADECE TIBBİ NEDENLER OLDUĞUNDA YAPILMASI GEREKEN BİR AMELİYATTIR. TÜM CERRAHİ MÜDAHALELERDE OLDUĞU GİBİ RİSKLERİ VARDIR VE İYİLEŞME SÜRECİ UZUNDUR.

1-7 EKİM DÜNYA EMZİRME HAFTASI nın öneminede değinen UCA anne sütünün önemi hakında da bilgi verdi:

Anne sütü bebekler için en doğal, en taze ve en uygun besindir. Gebe bilgilendirme sınıflarımızda anne sütünün önemi, anne ve bebek sağlığına faydaları, emzirme pozisyonları ve sütün gerektiğinde sağılarak saklanması konularına değinilmekte, uygulamalı eğitimler yapılmaktadır.

Hedefimiz; her kadına şartları ne olursa olsun,  emzirme için gerekli profesyonel ve toplumsal desteğin sağlanması, annelerin emzirme ile ilgili tecrübe kazanabilmesini sağlayacak  tüm bilgi, eğitim ve öz güvenin verilmesidir.

Emzirmeye Doğumdan sonraki ilk yarım saat içerisinde başlanmalı, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. 6 aydan sonra 2 yaş ve ötesine kadar uygun tamamlayıcı besinlerle birlikte emzirmenin sürdürülmesi bebeğin büyüme ve gelişimi için çok önemlidir.

Anne sütü;  ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının %100’ ünü,  6-12 ayda bebeğin ihtiyacının %50’ sini, 12.aydan itibaren de  %30’unu karşılar.

SAĞLIKLA BESLENEN VE SEVGİYLE BÜYÜYEN BEBEKLER İÇİN; ANNE SÜTÜ BEBEĞİNİZE VEREBİLECEĞİNİZ EN KIYMETLİ HAZİNEDİR.